Wednesday, January 08, 2014

Apollo

Apollo var ett plateselskap som var drevet av Steinar Willadsen fra Harstad. I etterkant svært så samlevennlig da det kom få utgivelser, men med musikk som har tålt tidens tann bedre enn mye annet.

Willadsen hadde allerede på slutten av 1950-tallet blitt grepet av rocken og startet umiddelbart å arrangere konserter i Harstad. Dette fortsatte han med til utpå 1970-tallet. Fra 60-tallet drev han også med det vi i dag vil kalle ett bookingbyrå, men som da het impressario virksomhet.

Willadsen fikk oppover til Harstad og Tromsø flere engelske artister, som f.eks. Danny Rivers og Michael Cox. Disse ble sendt ut på noen konserter i lag med lokale band som f.eks. Star Boys og The Snapshots. De fleste av turneen han satte opp var med lokale og/eller nasjonale band, som da turnerte fra Mørekysten i sør til Tromsø i nord.

Sommeren 1974 startet han i lag med sin kone, Teija Willadsen, butikken AS Apollo i Harstad sentrum. Den solgte moteklær og plater til ett kjøpevillig ungdomsmarked. Butikken importerte plater fra England og markerte seg raskt i bybildet med sitt vareutvalg.

Noen år senere bestemte han seg for å gi ut Solaris sin debutsingel, og med det var også plateselskapet Apollo startet. Singelen solgte ikke all verden, men nok til at man fortsatte med å utgi plater i tillegg til den vanlige driften, og samme året kom Ole G. Nilssen sin LP. Etter den første LPen kom både Solaris og Terry og Lena´s med LPer. Sistnevnte var allerede ett etablert navn og platen solgte godt i nærmiljøet, men som de andre Apollo utgivelsene led den av dårlig distribusjon.

Etter dette ble det to album med Stokmarknes gruppen Zoo. Begge på engelsk og begge hadde potensiale til å nå ett langt større publikum enn det Apollo maktet å gi dem. Denne frustrasjonen over distribusjonen førte da også til at Zoo valgte å skifte selskap til Snowflake Records (og språkdrakt til norsk).

Med Zoo sin exit valgte Willadsen og legge ned plateselskapsdelen og heller konsentrere seg om driften av butikken. Steinar Willadsen gikk vekk våren 2008 og siden har hans enke drevet butikken som en motebutikk, noe hun fortsatt gjør.

7"
APOS 01 Solaris – Truls/ En gang (u ps, 1976)
APOS 02 Solaris – Prøveplate med utdrag fra gruppens´LP «MISTY MORNING»/ Ole G. Nilssen - Prøveplate med utdrag av hans debut LP «WORLD OF DREAMS» (u ps. Noen med postkortbilde av Solaris. 1977)
APOS 03 Terry og Lena´s – Du er alt/ Volare (u ps, 1977)
APOS 04 Zoo - Kuul ned Sally/ Ormen lange II (ps, 1978)

LP
APOLP 01 Ole G. Nilssen - Word Of Dreams (høsten 1976)
APOLP 02 Terry og Lena´s – Terry og Lena´s (1977)
APOLP 03 Solaris – Misty Morning (1977)
APOLP 04 Zoo – Captured In Zoo (1978, med innercover med tekstene)
APOLP 05 Zoo – Guilty (1978)

Alle kom også som MC. Bestillingsnr er da APOMC i stedet for APOLP, med identisk nr. som på LP.
Begge Zoo albumene er senere gjenutgitt på Snowflake Records som LP og kassetter og deretter gjenutgitt på CD, og er i disse dager tilgjengelig som streaming og DL.

Terry og Lena´s ga også ut to album på Experience Records samt en singel på RCA i lag med The Outlaws.

Solaris var Ole G. Nilssens band. Som soloartist har han de senere årene gitt ut en triologi på CD.

Kilder; Nekrolog av Bjørn Hall-Hofsø i Harstad tidene 2. mai 2008, Zoo og The Shotguns sine hjemmesider. Harstad rock historie (Facebook gruppe). Apollo utgivelsene. Hallvard Hansen, Kurt Johansen og Arvid Skancke-Knutsen.
.  

Sto opprinnelig på trykk i Goldies #22 (2012). Her er den lettere omskrevet/oppdatert i januar 2014.

3 comments:

Unknown said...

Soloalbumet til OGN kom i 1976 og Solaris i 1977!

Unknown said...

Terry & Lena´s ga ut sitt fjerde album "Thats that" på Experience, men da som kassett EXPMC 502

Unknown said...

Zoo "Captured in zoo" kom med tekst-innercover.